Τι είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα σε μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων της χώρας με σκοπό την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την επιστήμη της Βιολογίας και την ανάδειξη των ικανοτήτων τους στον τομέα αυτό της επιστήμης.

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει η Οργανωτική Επιτροπή.

Στόχοι του διαγωνισμού είναι:

  • Να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μαθητής μπορεί να δεχτεί τη γνώση ως επίκτητη ιδιότητα την οποία αποκτά οικοιοθελώς και όχι εξ ανάγκης για την απόκτηση κάποιου τίτλου σπουδών.
  • Να διαπιστωθεί η ικανότητα του μαθητή να ανταποκριθεί στην επίλυση προβλημάτων.
  • Να διαπιστωθεί η ικανότητα του μαθητή στη συνδυαστική σκέψη.

Οι μαθητές διαγωνίζονται γραπτώς σε εξεταστέα ύλη που καθορίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή και ο τύπος των ερωτήσεων είναι κατανόησης, ανάκλησης γνώσεων, συνδυαστικές ερωτήσεις και προβλήματα.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διεξάγεται, ξεχωριστά για την Α΄ τη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου, στα κατά τόπους Εξεταστικά Κέντρα όπως ορίζονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθε Νομού και συμμετέχουν όσοι μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Οι 24 πρώτοι της Γ΄ Λυκείου μαζί με τους 12 πρώτους των διακριθέντων από τη Β΄ Λυκείου του προηγούμενου διαγωνισμού συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που διεξάγεται σε Εξεταστικό Κέντρο που ορίζει η Οργανωτική Επιτροπή. Οι ημερομηνίες των δύο αυτών φάσεων προσδιορίζονται στην εγκύκλιο αναγγελίας του Διαγωνισμού του Υπουργείου Παιδείας. Οι 12 πρώτοι της Β΄ Λυκείου του τρέχοντος διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς απευθείας στη δεύτερη φάση.

Οι 12 πρώτοι της δεύτερης φάσης παίρνουν μέρος στην τρίτη φάση του διαγωνισμού η οποία ορίζεται (σε τόπο και χρόνο) από την Οργανωτική Επιτροπή και έχει χαρακτήρα εργαστηριακό.

Τέλος οι 4 πρώτοι παίρνουν μέρος στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, με τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας που είναι διαθέσιμη στην ενότητα "ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ" αυτού του ιστότοπου.

SimaPDB01web

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

SimaPEVweb

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

ΕΝΩΣΗ

ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ή στο τηλέφωνο 2105224632 κάθε απόγευμα 6-8 εκτός Παρασκευής